SLU-nyhet

Beräkna risken för markpackning på åkrarna – på Borgeby fältdagar

Publicerad: 14 juni 2017

Nu har en ny modell för att uppskatta risken för markpackning orsakad av jordbruksmaskiner kommit ut. På en ny webbplats kan du få hjälp av en simuleringsmodell att beräkna risken för markpackning utifrån maskinegenskaper och markförhållanden.

Modellen är ett hjälpmedel som kan användas för att planera olika arbetsmoment och anpassa användandet av jordbruksmaskiner för att undvika skador på markstrukturen. Terranimo riktar sig framförallt till lantbrukare, ägare av maskinstationer och rådgivare, men även tillsynsmyndigheter och lärare på t ex lantbruksskolor. Modellen är gratis att använda.

– Terranimo hjälper till att räkna ut risken för markpackning för en planerad körning eller ett arbetsmoment i fält. I programmet kan maskiner, olika hjulkonfigurationer och även olika däck jämföras. Det kan vara bra för långsiktig planering, vid inköp av nya maskiner eller nya däck, eller kanske vid val av maskinstation, säger Thomas Keller.

Modellen har utvecklats av forskare på Aarhus Universitet i Danmark, på School of Agricultural, Forest and Food Sciences (HAFL) i Schweiz samt på SLU i Uppsala. Den svenska delen av projektet har finansierats av Formas.

Terranimo finns i två versioner. En light-variant för en enkel och snabb bedömning av risken för markpackning och en expert-version där en detaljerad analys av risken för markpackning vid specifika förutsättningar kan fås.

Text: Cajsa Lithell, SLU.

Vi finns på Borgeby

SLU kommer att finnas på Borgeby fältdagar 28–29 juni och visa hur denna modell för markpackning fungerar så att du kan använda den för dina egna marker när du kommer hem.

Välkommen till monter S 30 i Stortältet.

SLU finns i många montrar under de innehållsrika fältdagarna. Läs mer om vårt digra program här