SLU-nyhet

Filmer ska få oss att prata om skogens roll

Publicerad: 28 juni 2017

Klimat, biologisk mångfald, friluftsliv, energi, förnybara material och en levande landsbygd - allt har med skogen att göra. Det är utgångspunkten för forskningsprogrammet Future Forests som nu sammanfattar sina rön i fem kortfilmer.

– Skogen är viktig för alla i Sverige – och därför måste vi prata om skogen, säger Annika Nordin, programchef för framtidsplattformen Future Forests vid Sveriges lantbruksuniversitet. Den berör oss alla – och faktiskt kan alla svenskar kalla sig skogsägare, eftersom statliga Sveaskog är en av de största skogsägarna.

 

Under åtta år har forskningsprogrammet Future Forests tagit sig an de stora frågorna om skogen. Forskarna har arbetat tvärvetenskapligt – forskningen handlar om träden och naturen, men också om människan och samhället. Nu sammanfattas resultaten i fem kortfilmer.

– Det är en stor utmaning att använda skogen så att den räcker till alla behov, säger Annika Nordin. Med filmerna hoppas vi uppmuntra människor att prata om vad skogen kan ge oss. För skogens framtid påverkar oss alla vare sig vi bor i staden eller på landet.

FAKTA/Mer om filmerna

Var i skogen tar man bäst sin bröllopsbild? Ska skogen binda kol – eller ska skogsprodukterna ersätta fossila material? Varför kostar ett träd 100 000 kronor i Tyskland och 500 kronor i Sverige? Kan man kombinera intensiv virkesproduktion med vackra skogar och bevarande av arter?

Samtalet om skogen har redan börjat på på Facebook och Instagram under hashtaggen #Vimåsteprataomskogen, där filmteamet lägger ut filmer och små teasers.

– Vi lovar att det blir både lärorikt och underhållande, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson på Bitzer Productions AB, som producerar filmerna tillsammans med Henrik Skarstedt, Andreas Norin och Lisen Forsberg.

FAKTA/5 filmer om Future Forests