SLU-nyhet

Interaktiv markkarta för bättre precision i odlingen

Publicerad: 07 juni 2017

Jordarten kan variera högst betydligt på en åker. När jordarten ändras bör du anpassa till exempel mängden utsäde till de skiftande förhållandena. I webbtjänsten markdata.se får du tillgång till åkermarkskartan som ger dig den nödvändiga informationen om jordarten.

markdata.se kan du se vilka förhållanden som råder på dina åkrar och göra de beräkningar som sedan överförs till traktorns GPS. Resultatet blir en exakt styrning av såmaskin eller spridare. Man kan till exempel öka utsädesmängden på leriga delar av fältet där grobarheten ofta är sämre och få en jämn och bra gröda överallt.

Att använda tjänsten är helt kostnadsfri.

Visas på Borgeby

På Borgeby fältdagar 28–29 juni visar SLU hur det går till. Vi kan se vilka förhållanden som råder på just dina åkrar.

Tekniken för anpassning av mängden utsäde, gödning, växtskyddsmedel och kalk efter hur förhållandena skiftar i olika delar av ett fält blir allt bättre. Med GPS i traktorn, satellitbilder och digitala jordartskartor kan många odlingsåtgärder optimeras efter jordart och grödans utveckling.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet SLU som i samverkan med Sveriges geologiska undersökning SGU har tagit fram den digitala åkermarkskartan.

Digitala åkermarkskartan kan man också använda i sin smarta telefon. Vad är det för lerhalt där du är nu?

Fakta:

Du träffar SLU i monter S 30 i Stortältet på Borgeby fältdagar 28–29 juni.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation