SLU-nyhet

Mer mjölk med blandning av förstaskörd och återväxt i ensilaget

Publicerad: 08 juni 2017

En blandning av förstaskörd och återväxt i ensilaget ger högst mjölkavkastning enligt en nyligen publicerad studie från Norge.

Ensilaget i studien kom från ekologiska gräs-klövervallar och förstaskörden innehöll omkring 18 procent klöver medan återväxten innehöll omkring 40 procent klöver.

Den första skörden av tidigt skördat ensilage karaktäriseras av hög fibersmältbarhet och därmed högt energiinnehåll. Däremot är proteininnehållet lägre i förstaskörd än i gräs-klöverensilage från en återväxt bland annat eftersom klöverandelen är högre i återväxten än i förstaskörden.

Tidigare studier har visat att mjölkavkastningen blir högre när korna får förstaskörd jämfört med när de utfodras med återväxt. I den norska studien ville man undersöka om det blev en synergieffekt på foderkonsumtion och mjölkavkastning av att utfodra mjölkkor med en blandning av energirik förstaskörd och en proteinrik återväxt jämfört med att utfodra ensilagen var för sig.

Korna utfodrades fri tillgång av ensilage där återväxtensilage ersatte förstaskördsensilage med 0, 33, 67 eller 100 procent baserat på torrsubstans. Dessutom fick de 7-8 kg kraftfoder.

Foderkonsumtionen minskade eftersom förstaskörd ersattes med återväxt. Mjölkavkastningen blev något högre när ensilagen utfodrades tillsammans (30,6 kg mjölk med 67 procent återväxt i blandningen) än när korna utfodrades med enbart förstaskörd (30,2 kg mjölk), med 33 procent återväxt (30,2 kg mjölk) och med enbart återväxtensilage (29,9 kg mjölk).

Däremot sjönk mjölkens fetthalt allt eftersom andelen återväxt ökade. Kvävet i fodret utnyttjades bäst med förstaskörd då kväve-effektiviteten minskade med ökande andel återväxt i ensilaget. 


Kontaktinformation