SLU-nyhet

Täta skördar av rödklöver kan öka proteinutbyte

Publicerad: 05 juni 2017

ICROFS-projektet OrganoFinery raffinerar fram bladprotein ur växter. Preliminära resultat visar att kvävefixerande baljväxter ger högst proteinutbyte och för rödklöver kan täta skördar öka utbytet.

Det behövs mer av ekologiskt närodlade proteingrödor. Det minskar behovet att importera ekologiskt sojaprotein som proteinkälla till ekologiska slaktgrisar och gödkycklingar.

Man försöker i flera projekt inom danska ICROFS utveckla detta för att få en fram aminosyrasammansättning som passar som foder till gris och kyckling. Projektet OrganoFinery raffinerar fram protein ur växter genom att pressa växtsaft från olika grödor, jäsa saften och sedan fälla ut proteiner. För lönsam proteinproduktion behövs höga proteinutbyten och här verkar kvävefixerande baljväxter som rödklöver, vitklöver och luddvicker ge högre utbyte än gräs och örter.

Preliminära resultaten för rödklöver visar att proteinhalten är som högst i tillväxtfasen. En första skörd innan klövern börjar gå i blom ger högre utbyte än efter blomningsfasen inletts. Därför bör täta skördar öka proteinutbytet.


Kontaktinformation