SLU-nyhet

Skogsdebatt om hyggesfritt

Publicerad: 23 augusti 2017

”Våren fylldes av påståenden kring skog, skogsbruk och klimat: Skydda mer skog! Hugg mer skog! Det ena med miljön, det andra med klimatet som argument. Men det är ett omöjligt val. Precis som att vi behöver både mat och vatten behöver vi både ett klimat som går att leva i och ett fungerande ekosystem.”

Det skriver flera debattörer på SvD Brännpunkt, bl a forskaren Tomas Hallingbäck, SLU ArtDatabanken.

”Genom att upphöra med kalhyggen minskar vi kolläckaget från marken med nära 5 miljoner ton per år. Genom att låta dagens kalhyggen och unga planteringar växa upp till skogar lagrar vi in över 1 miljard ton grönt kol i skogen. Och i samma takt som skogen växer fram får djuren tillbaka sina hem och skogsägare blir rikare, helt enkelt genom att de får mer skog. 

Att ställa om skogsbruket är att göra en stor insats för både klimatet, den biologiska mångfalden och kommande generationer”, skriver debattörerna bl a.

https://www.svd.se/overge-modellen-med-kalhyggen--for-klimatets-skull

Vägen till ett fossilfritt Sverige går inte genom ett hyggesfritt skogslandskap. Att ställa om skogsbruket till ett enda skötselalternativ med lägre tillväxt skulle försvåra klimatarbetet”, skriver Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel, SLU, i en replik.

”Ett samtal om skogen bör i större utsträckning än hittills ske inom akademin så att ´åsikter´ kan prövas mot vetenskapliga fakta på ett konstruktivt och framåtsyftande sätt. Det tjänar alla på, särskilt kommande generationer.

Skogen är vår viktigaste förnybara naturresurs och dess framtida förvaltning måste vila på stadig vetenskaplig grund och praktisk erfarenhet”, skriver Lundmark bl a.

https://www.svd.se/hyggesfritt-i-skogsbruket-inte-battre-for-klimatet


Kontaktinformation