SLU-nyhet

Forskning för bättre insektfällor

Publicerad: 29 augusti 2017

Forskning pågår för att göra klisterskivor till mer effektiva insektfällor. Insekter har begränsad syn. Placering, färg, form och mönster på fällan påverkar hur många som fångas.

Det finns en stor potential i att utnyttja klisterskivor som fångstmetod och inte bara som övervakning av skadegörare i växthus. Forskare på WUR i Nederländerna menar att dagens klisterskivor endast är måttligt attraktiva för insekter och att endast 10-15 procent fångas in.

Göra klisterskivorna maximalt attraktiva

I ett större projekt som leds av forskarna på WUR ska insekternas uppfattning av klisterskivorna undersökas och mer attraktiva klisterskivor utvecklas. Insekter har begränsad syn och genom att förändra klisterskivornas reflektionsförmåga, våglängd, bakgrund, form och mönster vill forskarna optimera fångsterna.

En mindre praktisk studie av Klara Löfkvist på RISE visar att placeringen spelar roll. Bara genom att placera klisterskivorna horisontellt i direkt anslutning till substratet kan många fler sorgmyggor och vattenflugor fångas in jämfört med om de hänger vertikalt ovanför kulturen.