SLU-nyhet

Ny bok om spannmål

Publicerad: 08 augusti 2017
Spannmål, svenska lantsorter.jpg

Boken Spannmål: svenska lantsorter av Matti Leino sätter svenska historiska sädesslag i fokus och beskriver hur odlingsmaterialet av vete, råg, korn och havre har utvecklats parallellt med odlingens teknik och ekonomi.

Mer specikt handlar boken om de lokalt odlade och anpassade växter som kallas för lantsorter. Dessa sorter utgjorde basen i produktionen från jordbrukets begynnelse fram till slutet av 1800-talet. Lantsorter uppstod när jordbrukaren sådde, skördade och bevarade en del av skörden till nästa års sådd. Boken utgår ifrån olika typer av perspektiv och källor: historiska texter, genetiska analyser, studier av existerande och historiskt växtmaterial samt etnologiskt insamlade vittnesmål.

Bokens författare Matti Wiking Leino är agronom och kulturväxtforskare.

Mer information om boken finns här!

Fakta:

Boken finns att köpa i Nordiska museets butiker i Stockholm och Julita samt från de vanligaste nätbokhandlarna.


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se