SLU-nyhet

Riksförbundet Svensk Trädgårds utdelning av Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer

Publicerad: 14 augusti 2017

Traditionsenligt delades Kungliga Patriotiska Sällskapets medaljer ”för förtjänster om trädgårdsodling och biodling” ut under Riksförbundet Svensk Trädgårds Sommarmöte i augusti. Sommarmötet hölls i år i Sörmland 12-13 augusti och medaljerna delades ut under högtidliga former den 12 augusti. Bland pristagarna fanns Else-Marie Strese, projektledare för Poms Sparrisupprop och Mariana Mattsson, inventerare i Poms Rosupprop.

2017 års trädgårdsmedaljer tilldelas docent i agrarhistoria och museiintendent på Julita, Else-Marie Strese, trädgårdsmästaren Peter Korn i Eskilsby, samt Norrlands trädgårdsambassadör Mariana Mattsson, Blåviksjön.

I motiveringen till utmärkelsen kan man bland annat läsa att Else-Marie är "projektledare för "Sparrisuppropet" inom POM, Programmet för odlad biologisk mångfald. Else-Marie har gjort ett enastående arbete med insamling och uppbyggnad av den nationella genbanken för humle på SLU, Alnarp."

Mariana Mattsson får utmärkelsen bland annat för hon "har letat upp och inventerat gamla växter för att bevara det odlade kulturarvet som höll på att falla i glömska."

För längre presentationer av medaljörerna och motiveringar, läs här (pressmeddelande från RST)!


Kontaktinformation

Else-Marie Strese, projektledare för Sparrisuppropet
Programmet för odlad mångfald/Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU else-marie.strese@nordiskamuseet.se, 0150-48 75 20