SLU-nyhet

Skördestatistik ekologisk odling 2016

Publicerad: 24 augusti 2017

Jordbruksverkets skördestatistik presenterades i början av juli. Av totala skörden utgör ekologisk odling en liten andel, men andelen har ökat sedan 2015. Framför allt på grund av ökad odlingsareal.

Ekologisk odling ökar i landet.
Spannmål ökade

Drygt 10 procent av spannmålsarealen odlades ekologiskt under 2016. Den totala spannmålsskörden 2016 från ekologiskt odlade arealer är 30 procent större än fem­årsgenomsnittet och den största som redovisats. Havre svarar för merparten av ökningen, både genom en rekordstor areal och en hög skörd per hektar på riks­nivå.

Havreskörd per hektar är i snitt lägre än vid konventionell odling. Bild från Jordbruksverkets redovisning JO 14 SM 1701.

Potatis ökade

De senaste åren har den ekologiska matpotatisproduktionens andel av rikets totala skörd ökat och svarade för drygt 6 procent av den totala skörden år 2016. Uppemot 10 procent av matpotatisarealen i landet odlades ekologiskt under 2016 och gav en avkastning på 64 procent jämfört med skörden i konventionell odling, vilket är den högsta siffran under den senaste 5-årsperioden. Den större totala skörden av ekologisk potatis orsakades både av större areal och en högre avkastning.

Höstraps ökade

Den ekologiskt odlade arealen av höstraps har ökat de tre senaste åren och var under 2016 den största någonsin. Hektarskörden av ekologiskt odlad höstraps var däremot 17 procent lägre än föregående års höga nivå. Uppemot 7 procent av den totala raps- och rybsarealen odlades ekologiskt under 2016.

Höga skördar av ärter och bönor

Hektarskördarna av ärter var för landet som helhet höga, inom den ekologiska såväl som inom den konventionella odlingen. Nästan 13 procent av ärtodlingsarealen odlades ekologiskt under 2016. Mer än 36 procent av den totala arealen åkerbönor odlades ekologiskt 2016 och utgör 31 procent av den totala skörden.

En femtedel av vallskörden är ekologisk

Under 2016 kom 20 procent av slåttervallsskörden från ekologiskt odlade arealer. Avkastningen varierade mellan produktionsområden på grund av torka.