SLU-nyhet

Nytt forskningsprojekt: Fiskfoder med hjälp av ensilage

Publicerad: 18 september 2017

Hållbart fiskfoder är i dag en bristvara i Sverige. RISE, Research Institutes of Sweden, har startat ett projekt för att ta till vara på rester från svensk fiskindustri genom att använda konserveringsmetoden ensilering.

På RISE enhet Jordbruk och livsmedel pågår nu ett projekt för att ta vara på restströmmar från svensk fiskindustri och utveckla en protein- och fettrik foderråvara för svenska fiskodlare som kan ersätta fiskmjöl.

– Ambitionen är att endast använda MSC-märkta biprodukter från svensk fiskindustri, som ryggben, fiskhuvuden och skaldjursrester och undersöka om vår produkt kan KRAV-märkas, säger Sophia Wassén, projektledare och forskare på RISE enhet Jordbruk och Livsmedel, som leder det tvärvetenskapliga samarbetet mellan forskare, myndigheter och privata företag.

 I dag skickas svenskt fiskrens huvudsakligen till Danmark och Norge, där det blir fiskmjöl. Fiskmjölproduktion kräver mycket energi, och värmen som tillförs på konventionellt sätt kan skada råvarans fetter och proteiner.

Ensilering återför näring
I det här projektet testas en metod som man menar är både enklare och mildare än fiskmjölproduktion: ensilering, en konserveringsmetod oftast förknippad med djurfoder, där konserveringen sker genom en syrefri jäsningsprocess.

Sidansvarig: anja.castensson@slu.se