SLU-nyhet

Lyckad start för tonfiskprojekt

Publicerad: 12 september 2017
IMG_0420Olof Engstedt_ Sportfiskarna_webb.jpg

I helgen märktes de fem första blåfenade tonfiskarna i svenska och danska vatten. Fiskarna är nu försedda med avancerade sändare, som så småningom ska avslöja varför tonfisken efter mer än 50 års frånvaro nu kommit tillbaka till Norden.

I Sverige märktes tre tonfiskar på mellan 130 och 240 kilo i vattnet utanför Måseskär, där 18 sportfiskebåtar och en märkningsbåt var på plats. Fiskarna fångades med spö och märktes med elektroniska sändare av en märkningsexpert från AZTI-Tecnalia i Spanien.

-Det här var en historisk dag inom svensk marinekologi. För första gången på mer än 50 år spöfångades tonfisk i svenska vatten, och för förstås gången någonsin märktes tonfisk här. De här sändarna kommer att ge oss viktig information så att den här närmast ikoniska arten kan bevaras och förvaltas på ett hållbart sätt, säger Massimiliano Cardinale, forskare på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

Märkningsprojektet fortsätter fram till den 31 september. Totalt hoppas man märka 40 blåfenade tonfiskar (20 i Sverige och 20 i Danmark). Projektet, som finansieras av ICCAT är ett samarbete mellan WWF och forskare vid SLU Aqua och danska DTU-Aqua. I Sverige genomförs märkningen i samarbete med Sportfiskarna.

Efter 12 månader kommer sändarna att lossna från tonfiskarna och skicka information om fiskarnas rörelsemönster. Informationen kommer att avslöja varifrån de tonfiskar som dykt upp i nordiska vatten kommer, men får också direkt användning när bestånden ska uppskattas och bedömas.


Kontaktinformation

Andreas Sundelöf, forskare, Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU, andreas.sundelof@slu.se ,
010-478 40 69      

Massimiliano Cardinale, forskare, Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU, massimiliano.cardinale@slu.se, 010-478 40 14

Sidansvarig: sofia.burebrn@slu.se