SLU-nyhet

”Jägaren – en sista bastion för viltet”

Publicerad: 10 september 2017

Myndigheterna, inklusive Naturvårdsverket, verkar märkligt nog ställa upp på viltfientligheten. Media, medborgare och markägare till synes likaså. Men inget av detta främjar viltstammarna, jakten, klimatet eller mångfalden. Tvärtom! Det skriver viltforskaren Carl-Gustaf Thulin, SLU i en debattartikel i Svensk Jakt.

”Den svenska jakten och viltförvaltningen är en naturvårdsbiologisk framgångssaga och ett internationellt föredöme. Den svenska viltförvaltningen har sedan mitten av 1800-talet lett till en fantastisk återkomst av stora, vilda däggdjur och fåglar i Sverige”, skriver Thulin bland annat.

”Variationsrika viltstammar, ett väl avvägt jaktligt uttag och en respekt för de vilda djuren ger oss bra kött, stora upplevelser, hälsosam rekreation och, inte minst, rika, levande landskap, motståndskraftiga ekosystem och biologisk mångfald.” 

”Om inte myndigheter och medborgare är på viltets sida, så måste jägaren vara det. En sista bastion för det vilda, på plats ute i skog och mark”, skriver Thulin. 


Kontaktinformation

Carl-Gustaf Thulin, föreståndare
Centrum för vilt- och fiskforskning, SLU
carl-gustaf.thulin@slu.se, 070-564 5358