SLU-nyhet

Är baljväxter framtidens mat?

Publicerad: 02 januari 2018

Från att ha varit en hotad näring är plötsligt efterfrågan på baljväxter större än på länge – det sägs vara framtidens mat. Men även om allt fler äter det, hur blir bönor och ärter av med tråkstämpeln? Kan det rent av lagas till så att det blir lyxmat?

Både klimatet och kroppen skulle må bra av om vi ersatte en del av köttet vi äter med baljväxter istället. Idag äter vi en försvinnande liten andel av de baljväxter som produceras i Sverige, det mesta blir djurfoder. För några år sedan var näringen rentav hotad, men plötsligt ser det helt annorlunda ut.

Hör ett nytt poddavsnitt där SLU-forskaren Elin Röös berättar om projektet New Legume Foods, vd:n  Håkan Johnsson om hur produktionen utvecklas och efterfrågan går stadigt uppåt och Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap, om nutrition och effekter på hälsan. Kokboksförfattaren Jenny Damberg bjuder på maränger gjorda på kikärtsspad och berättar hur man kan laga baljväxter på nya sätt för att ta bort tråkstämpeln. SLU-forskaren Georg Carlsson intervjuas om en ny studie och om en sort som har särskild framtidspotential. Intervjuare är Ylva Carlqvist Warnborg för SLU Future Food.

Podden spelades in efter ett seminarium tidigare i år som arrangerades av SLU Future Food, Partnerskap Alnarp och projektet New Legume Foods. Bloggen för projektet New Legume Foods kan du läsa här.

Relaterade sidor: