SLU-nyhet

Sökes: intresserad älgförvaltningsgrupp

Publicerad: 18 januari 2018

Genom aktiv skogsskötsel kan man utöka fodertillgången i landskapet. ”– Vi söker nu efter intresserade älgförvaltningsgrupper som vill vara delaktiga i att ta fram och använda foderprognoser för sina respektive älgförvaltningsområden” berättar Karin Öhman i Skogsdatabloggen.

"Foderprognoser ger underlag för en adaptiv, ekosystembaserad älgförvaltning och skapar möjligheter till att agera innan skogsbruket drabbas av alltför stora betesskador. Hur mycket foder som kommer att produceras i framtiden beror på hur skogen utvecklas. Men då vi inte vet med säkerhet hur skogen kommer att skötas är det viktigt att ta fram alternativa scenarier över skogens utveckling och därmed alternativa prognoser över förväntade framtida mängder av foder.

Arbetsmodellen har tidigare använts i en fallstudie i Kronobergs län där tre alternativa scenarier för skogens utveckling tagits fram och utvärderats för två älgförvaltningsområden. Både markägare och jägare var överens om att det alternativ som bäst uppfyller målen var en ökad satsning på tall. Vilket står i kontrast till hur skogen idag i många fall sköts."

Läs mer "Skogliga framtidsanalyser som ett stöd för älgförvaltningen", Skogsdatabloggen, publicerat 17 januari 2018.


Kontaktinformation

Porträttfoto av Karin ÖhmanKarin Öhman, Professor
Institution för skoglig resurshushållning, SLU
karin.ohman@slu.se, 090-786 85 88