SLU-nyhet

Välbesökt världskongress

Publicerad: 24 januari 2018

EPOK var representerat vid en mycket ambitiös upplaga av Organic World Congress som arrangerades i New Delhi, Indien i november förra året. Nu finns dokumentation från de vetenskapliga spåren att ta del av.

Organic World Congress (OWC) arrangeras var tredje år av IFOAM Organics International i samverkan med lokala aktörer. För den rent vetenskapliga programdelen ansvarar forskningsorganisationen ISOFAR.

Vid kongressen i Delhi, den 19:e OWC, deltog 2500 delegater från 121 länder. Inräknat också besökare vid den samlokaliserade handelsmässan BioFach India och en stor växtförädlingsfestival där över 4000 sorter förevisades, uppgick antalet besökare till 10 000. Konferensen föregicks av ett antal förkonferenser och efteråt fanns möjlighet att följa med på studieresor.

Ett antal plenumföredrag av bland annat välkända profiler inom ekorörelsen, internationella företagare och indiska politiker höll sig i stor utsträckning på en övergripande policynivå.

– Den gröna revolutionen har hjälpt till att öka produktionen, men användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel har förstört tusentals hektar mark och medfört en kris i det indiska lantbruket, sa Indiens jordbruksminister Shri Radha Mohan Singh när han invigde kongressen.

Mellan plenumsessionerna pågick inte mindre än nio parallella spår samt ett antal workshops om mer jordnära ämnen och med möjlighet till interaktiva diskussioner. De var indelade i huvudspår, marknadsspår, vetenskapliga spår samt lantbrukarnas spår där bönder från hela världen presenterade sina gårdar och utvecklingsprojekt.

Det var tunnsått med svenskt deltagande vid kongressen, men EPOK:s kommunikatör Karin Ullvén deltog inom huvudspåret i en panel om medias och konsumenters syn på ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. Hon vände sig mot den glorifiering som ibland förekommer – inte minst under kongressen – där den ekologiska produktionen lyfts fram som att ha svaren på alla frågor.

– Ekologiskt lantbruk bygger på förtroende och det är därför riskabelt att överdriva fördelarna. Vi måste öppet och transparent diskutera också tillkortakommanden. Och vi behöver kritik. Utan konstruktiv kritik kommer vi inte fortsätta utvecklas, sa Karin.


Kontaktinformation