SLU-nyhet

Musslor skördas inom EU-projekt i Östersjön

Publicerad: 09 oktober 2018
Musslor i en hand. Foto.

Inom EU-projektet Baltic Blue Growth (BBG) odlas blåmusslor i Östersjön för att motverka övergödning och skapa nya möjligheter till blå tillväxt.

St. Anna Musselodling

En av projektets musselodlingar ligger i St. Annas skärgård i Östergötland. Odlingen startade för två år sedan som ett forskningsprojekt för att utvärdera effekten av musslor som "städare" av havet. Under våren 2018 kunde musselodlaren Mats Emilsson dra slutsatsen att skörden blev mycket bättre än väntat; i stället för de 20-30 ton man kalkylerat med blir resultatet ca 87 ton musslor. Och vattenet ser klarare ut inne i odlingen än i omgivande vatten, konstaterar han. Se SVTs inslag nedan.

SLU:s bidrag till forskningsprojektet

Musslorna som skördas har hittills använts för biogasproduktion och som gödning på åkrar. Arbete pågår även för att kunna använda musslorna i foder till fisk och fjäderfä. SLU leder ett arbetspaket för bearbetning av blåmusslor efter skörd, och hanterar hela kedjan från skörd till marknad. SLU bidrar med kompetens inom ekonomi, marknad och teknik och leder arbetet med foderutveckling, biologisk utvärdering av musslor som djurfoder samt livsmedelssäkerhet. SLU är också verksamt inom miljöövervakning, med huvudansvar inom miljömodellering.

Baltic Blue Growth-partnerskap

Partnerskapet för BBG består av musselodlare, offentliga myndigheter, beslutsfattare, forskningsinstitutioner och nätverksorganisationer från sex länder i Östersjöregionen. Projektet leds av Region Östergötland.