SLU-nyhet

Svenska perenner till svenska pollinerare

Publicerad: 18 oktober 2018

I bakgrundsbeskrivningen till denna förstudie beskriver projektledarna att behovet av att gynna humlor och bin ökar och att vi människor har blivit allt mer medvetna om miljön och vikten av den biologiska mångfalden. Vid projektets start fanns det sparsamt med information kring hur vi i hemträdgårdar skulle kunna gynna pollinerarnas överlevnad. Flera andra länder i Europa hade betydligt mer dokumentation och informationsflöde kring växtvalet stora betydelse, medan det i Sverige främst fanns information för jordbruksmarker och naturliga ängsmarker. Att gynna pollinerare kräver långsiktiga insatser och därför kom perenner i fokus för svenska trädgårdar.

Syftet med förstudien var att göra en sammanställning över den aktuella kunskap som finns om vilda svenska bin (solitärbin och humlor) och perennernas betydelse för dem och hur detta skulle kunna kombineras och presenteras till ett koncept. Målsättningen var att ta fram ett underlag till informations- och marknadsföringskampanj som gynnar de svenska pollinerarna, genom rätt anlagda perennarabatter i svenska trädgårdar.

En av slutsatserna var att vilda humlor och bin har stor betydelse för pollinering av våra livsmedel då de lever och arbetar under många olika förhållanden. Vi i Sverige är lyckligt lottade att ha 298 vilda bin som vi fortfarande kan gynna, och parker och trädgårdar är viktiga för att bibehålla detta. Perenner har många fördelar för att bevara mångfalden av pollinerare. Ett väl utvalt sortiment med bra svenskproducerade perenner för vårt klimat, utvalda favoritsorter för humlor och bi, kombinerat med informationsmaterial och seriös märkning, skapar en hållbar, levande trädgård.

Detta kan också vara en anledning för konsumenten att köpa svenska perenner. I rapporten finns ett förslag till vilka delar som en informations- och marknadsföringskampanj kan innehålla.


Kontaktinformation

Susanna Lundqvist, projektledare
Enheten för samverkan och utveckling, SLU i Alnarp
susanna.lundqvist@slu.se, 040-41 51 75