SLU-nyhet

”Sverige centralt i kamp mot antibiotikahot”

Publicerad: 01 november 2018

Sverige har en unik möjlighet och skyldighet att sprida kunnande om hur man håller livsmedelsproducerande djur friska och produktiva med liten användning av antibiotika, skriver professor Ulf Magnusson, SLU i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Antimikrobiell resistens sprids … över världen precis som andra smittor: via vårt resande och via handel med livsmedel eller med levande djur. Så förutom att det finns en risk för spridning av resistenta bakterier mellan djur och människor förekommer det spridning av resistenta bakterier mellan olika delar av världen. Detta glöms ofta bort i den interna svenska debatten”, skriver Magnusson bland annat.

”Sverige har en unik möjlighet och skyldighet att sprida kunnande om hur man håller livsmedelsproducerande djur friska och produktiva med liten användning av antibiotika. Att använda denna kompetens utgör ett betydande bidrag till att minska det globala hotet från resistenta bakterier.

I låginkomstländerna bidrar det också till att inkomsterna ökar för de miljontals fattiga bönder som håller djur och ger möjlighet till att fler av världens närmare 200 miljoner felnärda barn får tillgång till högvärdiga animaliska livsmedel”, skriver Magnusson också i artikeln.

https://www.svd.se/sverige-centralt-i-kamp-mot-antibiotikahot


Kontaktinformation