SLU-nyhet

Vadim Kessler får pris för forskning om röntgenkristallografi

Publicerad: 23 november 2018

Professor Vadim Kessler mottog Struchkovmedaljen för sitt bidrag till utvecklingen av tillämpad röntgenkristallografi under en konferens i Moskva.

Konferensen "International Conference on Chemical Crystallography and Structural Biology" arrangerades 13-16 november 2018 i Moskva, Ryssland. Det internationella samfundet "Struchkov Prize Association" som stödjer utvecklingen av röntgenkristallografin arrangerade konferensen.

Yuri Struchkov, vars namn samfundet bär, var en av grundarna till den moderna kristallografin och tjänstgjorde i många år som ordförande för Internationella Kristallografisamfundet (IUCR).

Professor Vadim Kessler vid institutionen för molekylära vetenskaper på SLU  belönades under konferensen för sitt bidrag till utvecklingen av tillämpad röntgenkristallografi med en Struchkov-medalj.

– Det är förstås jätteroligt att ha fått det här fina priset. Det är roligt att SLU:s forskning inom röntgenkristallografi blir mer synlig och uppmärksammas på det här viset, säger professor Vadim Kessler.

Fakta:

Röntgenkristallografi är en fysikalisk metod som används för att bestämma den tredimensionella strukturen för en kristall; två vanligt förekommande användningsområden är undersökning av kristalliserade protein och av metallers kristallstruktur. Röntgenkristallografi är i dag den enda metoden som helt autonomt kan användas för att hitta 3D-strukturen för proteinet, även om Kärnmagnetisk resonans, NMR-analyser, kan komplettera studien. Läs mer om Röntgenkristallografi på Wikipedia.