SLU-nyhet

Nyutkommen bok om kålrot, rovor och gråärter

Publicerad: 03 december 2018
Gråärter, kålrot. Nyhet.jpg

Tre älskade och sedan lång tid odlade köksväxter finns beskrivna i fröodlaren och kulturvetaren Agneta Magnussons bok "Gråärter, rovor - och den älskade kålroten".

Gråärter, rovor och kålrot är växter som ingått i basen för vår överlevnad. De har givit god skörd, klarat sig genom varierande förhållanden och varit viktiga komplement till mat från djur och åkrar. Deras historia, hur de odlats och hur de använts i matlagning och bakning är något av allt det som berättas om i boken. "Mångfaldens gråärter", "Korovans storhetstid" och "Gammalt & nytt om kålrötter" är exempel på kapitel i boken. Andra kapitel har namn som "Odla gråärt" och "Hur är det med korovan idag", för författaren pekar också på hur viktigt det är att fortsätta odla sorterna vidare, annars är de borta för alltid. För den som odlar gråärta, rova eller kålrot innehåller boken också recept på bland annat hårt tunnbröd på gråärt och kornmjöl, rovmos med dragon och kålrotskryddskorpor. 

Boksläpp blir det på Skansen i Stockholm den 16 januari. Läs mer här! Boken finns redan nu att köpa via facebooksidan Agneta Magnusson Kultur.  


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se