SLU-nyhet

”Ingen hållbar framtid utan högproduktivt jordbruk”

Publicerad: 28 december 2018

”En ny forskningsstudie visar att jordbrukets produktivitet måste öka kraftigt för att klimatmålen ska kunna nås. Den lyfter bland annat fram metoden genom-editering – som EU-domstolen nyligen stoppat – som särskilt löftesrik. Vetenskaplig kunskap måste åter bli vägledande för jordbrukets utveckling.”

Det skriver SLU:s förre prorektor, professor emeritus Torbjörn Fagerström och docent Jens Sundström, SLU i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”För att överbrygga land- och växthusgasklyftorna krävs det att de 20 procent av världens befolkning som äter mest kött har reducerat sitt köttätande med 40 procent till 2050”, konstaterar författarna bland annat.

”Nej, det är tre ´f´ som gäller: Forskning, företagsamhet och (klok och målinriktad) förvaltning – gamla fina svenska paradgrenar alltså. Hur vore det med lite svenska initiativ för en europeisk jordbrukspolitik som tar ett globalt perspektiv, i stället för att torrsimma bland bidragsflöden, kunskapsfientliga regelverk och lågproduktiva jordbruksmetoder?” avslutar Fagerström och Sundström sitt inlägg.

https://www.dn.se/debatt/ingen-hallbar-framtid-utan-ett-hogproduktivt-jordbruk/


Kontaktinformation