SLU-nyhet

Köp inte mer mat än du kan äta upp

Publicerad: 28 februari 2018

Det finns ingen motsättning mellan ambitionerna att minska matsvinn och minska efterfrågan på animalieprodukter. Även om det finns en risk att matsvinn stjäl uppmärksamhet från köttätande kan det också vara tvärtom: att ambitionerna förstärker varandra. Ingrid Strid, forskare på SLU har debatterat om matsvinn i DN Åsikt för SLU Future Food.

Ingrid Strid är forskare inom matsvinn och matens miljöbelastning vid institutionen för Energi och teknik på SLU.

– När jag började forska på matsvinn 2009 var vi få som studerade svinn ur ett miljöperspektiv. Sedan dess har mycket hänt. Med den snabba kunskapsökning vi har haft de senaste tio åren är det omoraliskt att bara titta på medan maten fortsätter att rinna oss ur händerna. Kärnan i svinnbudskapet är att inte köpa in mer än du klarar att hantera innan det blir dåligt – hur svårt kan detta vara? Skriver Ingrid.

Läs hela Ingrid Strids artikel i DN Åsikt.

Övriga artiklar i debatten: