SLU-nyhet

Markanvändning vid omställning till ekologisk produktion globalt

Publicerad: 15 februari 2018

I en studie nyligen publicerad i Nature Communications har en grupp forskare undersökt hur en omläggning till ekologisk produktion i olika omfattning påverkar markanvändning, växthusgasutsläpp, bekämpningsmedelsanvändning och kväveöverskott.

Vid en hundraprocentig omställning till ekologisk produktion utan andra förändringar i livsmedelssystemet skulle behovet av mark öka med mellan 16-33 procent. Beroende på hur stort man räknar med att skördegapet mellan ekologisk och konventionell produktion är (8 eller 25 procent). Markbehovet ökar ytterligare om klimatförändringarnas negativa påverkan på skördarna beaktas.

Författarna studerade även hur behovet av mark förändrades av minskat svinn och minskad användning av spannmål och andra grödor som lämpar sig för direkt humankonsumtion till foder. Man fann då att med exempelvis en minskning av svinnet med 25 procent och en minskning av utfordring med livsmedelsgrödor med 50 procent kan 20 procent av marken ställas om till ekologisk produktion utan att mer mark krävs, under antagandet att klimatförändringarna påverkar skördarna ”medelmycket” (se figur).

Omläggning till ekologisk produktion minskade kväveöverskottet – dock uppstår ett underskott vid mer än 80 procent av marken i ekologisk produktion. Användningen av bekämpningsmedel minskade drastiskt vid omläggning medan utsläppen av växthusgaser låg på ungefär samma nivå som i referensscenariot.

Elin Röös

 


Kontaktinformation