SLU-nyhet

Ekologisk gödselvattning – en utmaning

Publicerad: 07 mars 2018

Näringstillförseln vid ekologisk produktion i kruka är en stor utmaning både då det gäller en jämn näringstillförsel och en god sammansättning på näringsbalansen. I ekologisk produktion ska en stor andel av den tillförda mängden växtnäring ske via substratet men det finns tillfällen när tilläggsgödsling behövs. I ett nyligen avslutat danskt projekt har flera olika flytande gödselmedel och gödselvatten godkända för ekologisk produktion, undersökts.

Gemensamt för alla de flytande gödselmedel godkända för ekologisk produktion, som ingick i studien var att en stor andel av kvävet fanns i ammoniumform (98 - 99 procent). Dessutom var pH-värdet högt (pH 7 - 8) i jämförelse med konventionella gödselmedel. I försöken undersöktes om man genom att sänka pH-värdet till 6 med hjälp av tillsatser av olika organiska (och icke organiska) syror, kunde öka näringsutbytet. Det visade sig dock vara svårt att få ner pH-värdet eftersom de gödselmedlen godkända för ekologisk produktion innehöll mycket karbonat. Forskarna kunde inte heller se någon positiv effekt på näringsutbytet vid ett lägre pH. Orsakerna till att pH-sänkningen inte gav någon effekt är oklara men forskarna spekulerar i om det kan bero på att de totala näringsnivåerna var så pass höga i starten så att effekten inte kunde mätas. En annan förklaring kan vara att en naturlig pH-sänkning där växterna tar upp ammoniumjoner och effekten därmed uteblir.

En annan utmaning som kunde ses i de danska försöken var att det faktiska innehållet i de gödselvatten som provades varierade över tid och från olika batcher. Detta är resultat som stämmer väl överens med tidigare studier och odlarerfarenheter. Vid jämförelser med konventionella gödselmedel innehåller ekogodkända flytande gödselmedel oftast mindre kalcium och mera kalium. Dessutom förekommer det även oönskade näringsämnen såsom klorid och natrium ibland i höga nivåer. För att få en bättre balanserad näringssammansättning kompletterade man därför de gödselmedlen godkända för ekologisk produktion med icke godkända gödselmedel i de danska försöken.

Bäst resultat i mängd torrvikt i förhållande till konventionell gödning fick man med en urlakning från komposterad hönsgödsel. En produkt som inte finns på den danska marknaden utan som odlaren då själv får tillverka.

Klara Löfkvist


Kontaktinformation