SLU-nyhet

Globalt uppsving för ekosektorn – fler lantbrukare, större areal och växande marknad

Publicerad: 07 mars 2018

Nyligen presenterades den senaste globala statistiken för ekologiskt lantbruk och marknaden för ekologiska produkter. Allt fler lantbrukare runt om i världen ställer om till ekologiskt och allt fler konsumenter köper ekologisk mat.

Rapporten "The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2018" som lanserades på BIOFACH-kongressen i februari innehåller statistik med data från 2016 från 178 länder.

Statistiken visar att den globala marknaden för ekologiska produkter fortsätter att växa. Marknadsundersökningsföretaget Ecovia Intelligence uppskattar att den nådde ett värde av över 80 miljarder euro år 2016. USA är den ledande marknaden med 38,9 miljarder euro, följt av Tyskland med 9,5 miljarder, Frankrike med 6,7 miljarder och Kina med 5,9 miljarder euro. År 2016 fortsatte de flesta av de stora marknaderna att visa tvåsiffrig tillväxt. Till exempel växte den franska ekologiska marknaden med 22 procent. Det högsta beloppet per capita som spenderades på ekomat var i Schweiz: 274 euro och Danmark hade den högsta ekologiska marknadsandelen med 9,7 procent av den totala livsmedelsmarknaden. I Sverige var enligt denna statistik motsvarande siffra 7,9 procent.

Nästan tre miljoner producenter och 58 miljoner hektar

År 2016 rapporterades 2,7 miljoner ekologiska producenter. Indien fortsätter att vara landet med högst antal producenter (835 200), följt av Uganda (210 352) och Mexiko (210 000).

Markarealen i ekologisk drift ökade med 15 procent till nästan 58 miljoner hektar, vilket motsvarar en tillväxt på 7,5 miljoner hektar under 2015. Det är den största årliga tillväxten som någonsin registrerats. Australien är landet med mest ekologisk jordbruksmark (27,2 miljoner hektar), följt av Argentina med 3 miljoner hektar och Kina med 2,3 miljoner hektar. Nästan hälften av den ekologiska jordbruksmarken i världen ligger i Oceanien, följt av Europa med 23 procent och Latinamerika med 12 procent.

Femton länder med mer än tio procent ekologisk jordbruksmark – Sverige sexa

Länderna med störst andel ekologisk jordbruksmark av deras totala jordbruksmark är Liechtenstein med 37,7 procent, Franska Polynesien med 31,3 procent och Samoa med 22,4 procent. I femton länder är 10 procent eller mer av allt jordbruksmark ekologisk, vilket är ett nytt rekord. Sverige hamnade på sjätte plats med 18 procent ekologisk jordbruksmark.

Statistikrapporten har publicerats av FiBL och IFOAM – Organics International. Undersökningen stöds av det schweiziska statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO), International Trade Center (ITC) och NürnbergMesse.

Källa: IFOAM – Organics International

Karin Ullvén