SLU-nyhet

Hur återvinner vi näringsämnen inom ekologisk produktion? – Fokus på fosfor

Publicerad: 07 mars 2018

I mitten av december 2017 samlades nästan 100 intressenter från eko-organisationer, växtnäringsproducenter, komposttillverkare, forskare och lagstiftare till ett möte om möjligheterna att använda återvunna växtnäringsämnen i ekologisk produktion. Nu finns en sammanfattning av föredrag, diskussioner och viktiga slutsatser från mötet.

Mötet som organiserades av ESPP (European Sustainable Phosphorus Platform) och IFOAM EU fokuserade på fosfor och möjligheterna att återvinna fosfor till ekologisk produktion. Fosfor som lämnar gården i form av djur eller växter måste ersättas och råfosfat som är godkänt inom ekologisk produktion är inte tillgängligt för växterna. Produkter av gödsel, matsvinn och biprodukter från livsmedelsindustrin är godkänt att använda inom eko men innehåller totalt sett inte tillräckligt stora mängder fosfor. Avloppsslam skulle kunna vara en bra fosforkälla men är i dag inte godkänt inom ekologisk produktion i EU och USA då man är orolig för olika typer av föroreningar som exempelvis tungmetaller och läkemedelsrester.

Några av de slutsatser som drogs utifrån diskussionerna var att det ekologiska jordbruket behöver återvunnen fosfor, särskilt gårdar utan djur. Ekologiska lantbrukare är också generellt positiva till återvunnen växtnäring om man kan lösa frågor som föroreningar, näringseffektivitet och hållbarhet generellt. Dagens regelverk är komplext och ibland också motsägelsefullt och osammanhängande och behöver förändras. Till sist behövs mer forskning kring föroreningar, säkerhet och miljö, bland annat med hjälp av livscykelanalyser, men också en ökad dialog genom hela kedjan från lantbrukare till konsument för att finna nya lösningar för en långsiktigt hållbar växtnäringsförsörjning.

Fakta:

Läs sammanfattningen av mötet här – Closing nutrient cycles in organic farming

EPOK har tidigare skrivit om projektet IMPROVE-P som presenterades under mötet. Länkar till nyheterna finns här:

Säker användning av kött- och benmjöl som gödsel

Fakta om komposterat eller rötat matavfall som fosforgödselmedel

Under seminariet Nästa steg för ekologisk produktion – Eko 3.0 som anordnades av EPOK i slutet av januari 2018, höll Björn Vinnerås från Institutionen för energi och teknik vid SLU ett föredrag om hur vi kan skörda den urbana växtnäringen. Länk till hans presentation finns här:

Nästa steg för ekologisk produktion – Eko 3.0


Kontaktinformation