SLU-nyhet

Mer lönsamt att odla eget foder till ekologiska mjölkkor

Publicerad: 07 mars 2018
Kor sniffar mot himlen.

Att utfodra ekologiska mjölkkor med enbart hemodlat foder kan vara lönsamt även om mjölkavkastningen blir lägre. Det visar en ny studie från SLU finansierad av Stiftelsen lantbruksforskning.

Genom att odla allt foder själv blir lantbrukaren oberoende av prisvariationer på fodermarknaden, det kan därför vara ekonomiskt lönsamt att utfodra korna med enbart spannmål och vall. I studien utfodrades korna med högkvalitativt ensilage på vintern med fri tilldelning och bete på sommaren under tre månader. Hälften av korna fick kraftfoder med enbart spannmål och den andra hälften spannmål kompletterat med proteinkoncentrat av soja och raps.

Korna som enbart fått vall och spannmål mjölkade i genomsnitt sju procent lägre än de som fick spannmål med koncentrat. Första året var skillnaden bara två procent då proteinhalten var högre i ensilage och spannmål.

När forskarna sedan räknade på de aktuella priserna för mjölk och foder (hösten 2016) blev det ekonomiska nettot bättre för korna som enbart ätit vall och spannmål. Det gällde dock inte när de räknade för konventionell produktion där mjölkpriset är lägre.

Rolf Spörndly som lett studien lyfter också fram att resultatet kan förbättras ytterligare med egenproducerade proteingrödor som exempelvis åkerböna som värmebehandlats för att göra proteinet mindre lättlösligt.


Kontaktinformation