SLU-nyhet

Nytt program för ekoforskning i Danmark

Publicerad: 28 mars 2018

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har nyligen utlyst 25 miljoner danska kronor till forskning och utveckling som gör ekologiskt jordbruk mer resurseffektivt, förbättrar ekoproduktionen inom klimat- och miljöområdet samt stärker djurhälsa och djurvälfärd. EPOK:s systerorganisation ICROFS koordinerar programmet.

Programmet som är det fjärde i sitt slag kallas Organic RDD4 (Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrationsprogram 4). I vilken grad projekten bidrar till "Innovation, tillväxt och trovärdighet" kommer att vara viktiga kriterier när projekt väljs ut. Man vill ha projekt som ökar produktiviteten och förbättrar samhällsnyttan som den ekologiska sektorn bidrar med.

Övergripande mål

GUDP vill främst ha ansökningar om projekt som leder till konkreta lösningar både på kort och lång sikt och involverar de som berörs, till exempel lantbrukare.

Forskningen skall:
- stötta fortsatt tillväxt inom den danska ekologiska sektorn
- vara praktiskt tillämpbar
- prioriteras i nära samarbeten med branschen
- vara av hög internationell kvalitet
- förmedlas effektivt till de som berörs
- säkra korta avstånd mellan ny kunskap och praktisk tillämpning
- genom kunskapsuppbyggande stödja utvecklingen av samhällsnyttan som den ekologiska sektorn bidrar med

Forsknings- och utvecklingsinsatserna ska stärka både primärproduktion, livsmedelsindustri och marknad genom att finna lösningar på specifika kunskapsbehov.

Två fokusområden

Utlysningen är indelad i två huvudområden, 1) klimat och miljö samt 2) djurhälsa och djurvälfärd. Klimat och miljö-området fokuserar på ökad kunskap för att höja skördar, öka kolinlagring och kunskap som kan leda till mindre utsläpp av klimatgaser. Bättre resursutnyttjande och högre produktivitet är andra mål som eftersträvas. Djurområdet fokuserar på hälsa och välfärd genom nya utfodringsmodeller, användning av probiotika och strategier för förbättrad management. Målen är att bete, utevistelse och låg antibiotikaanvändning kan säkras även i stora besättningar men också att hitta nya system anpassade för mindre jordbruk.

Utlysningen har fokus på hela värdekedjan och projekt som har med aktörer från flera led i livsmedelskedjan är därför särskilt intressanta. Internationella samarbeten ses också som en fördel och det finns därför möjlighet att hitta samarbetspartners utanför Danmark.


Kontaktinformation