SLU-nyhet

Forskning och livsmedelsföretag öga mot öga

Publicerad: 19 april 2018

Ekologisk livsmedelsförädling innebär delvis andra svårigheter och utmaningar än för konventionella livsmedel. Vilka behov av forskning och utveckling har företag inom livsmedelsförädling och hur ska vi få till mer samarbeten mellan forskare och livsmedelsföretagare? Om det handlade ett seminarium vid årets BIOFACH-kongress.

Vid seminariet berättade livsmedelsföretagare om både positiva och negativa erfarenheter av att delta i forskningssamarbeten. Företagare kan uppleva att det är alldeles för mycket adminstration kring att vara med och söka forskningsmedel, de tycker det går för långsamt att få resultat och de nås ofta inte av utlysningarna.

Seminariet arrangerades av det europeiska forskningsprogrammet CORE Organic som även var medarrangör vid Science Day under BIOFACH. Även där berättade livsmedelsföretagare om sina erfarenheter av forskningssamarbeten. 

Ett referat av av de båda eventen med länkar till presentationer finns på CORE Organics hemsida: http://projects.au.dk/coreorganiccofund/news-and-events/show/artikel/organic-food-processing-research-highlighted-at-biofach-1/

Nya videor

CORE Organic har nyligen också tagit fram två filmer om ekologisk livsmedelsförädling och resultat från CO Plus-projekten FaVORDeNonDe och Ecoberries. 

FaVORDeNonDe:

http://projects.au.dk/coreorganicplus/currently/nyhed/artikel/video-technologies-for-small-scale-processors-compared-to-homemade-processing

Ecoberries: 

http://projects.au.dk/coreorganicplus/currently/nyhed/artikel/video-mild-technologies-to-improve-shelf-life-and-quality-of-organic-berries/

I Ecoberries-filmen medverkar svenska Marie Alminger från Chalmers som varit koordinator för projektet.

Karin Ullvén


Kontaktinformation