SLU-nyhet

Nya beviljade innovationsprojekt

Publicerad: 19 april 2018

Jordbruksverket har godkänt ett antal innovationsprojekt inom EIP-agri, det nya innovationsstödet inom jordbruk, trädgårds- och rennäring. Tre av projekten har ekoinriktning och handlar om gödselförädling, jordbruksrobotar och proteinfoder från musslor.

Ekobot

Ekobot är en autonom jordbruksrobot som letar upp och förstör ogräs. Den liknar till stor del de självgående gräsklippare som är vanliga i dag men i en större version. Roboten är i första hand tänkt att användas inom ekologisk odling men den fungerar för alla typer av odlingar. Ulf Nordbeck, projektledare för Ekobot tog inledningsvis kontakt med Lars Anderssson vid SLU och de kom fram till att lök var en bra gröda att börja med där det finns stora behov av ogräsbekämpning.

– Nuvarande system är dyra och inte alltid så effektiva, ekologiska odlare får förlita sig mycket på manuella insatser och jag ville ta fram en produkt som lätt att hantera och med rätt prislapp säger Ulf.

Roboten använder sig av teknik inom artificiell intelligens (deep learning) och beroende på odlingarnas storlek och behov kan man ha en robot som arbetar mellan raderna eller över hela bäddar, och den ska kunna göra mer än att bara rensa ogräs.

– Vi börjar med ogräsbekämpning eftersom att vi såg ett omedelbart behov men tanken är att den ska kunna jobba med sådant som gödsling, sådd och precisionsbesprutning också, det här ska inte bli en hyllvärmare utan något som fortsätter att utvecklas efter lantbrukarens behov avslutar Ulf

Proteinfoder av musslor

Att utvinna proteiner från musselkött är ett miljö- och klimatsmart sätt att tillverka foder och fungerar särskilt bra till ekologisk fjäderfäproduktion. Värphöns har ett särskilt proteinbehov och med hjälp av proteinet från musslorna skall detta behov kunna fyllas. Projektet fokuserar på värphöns men det finns också ett intresse från slaktkycklingproducenter.

– Vi har med oss foderrådgivare, experter och Organic Sweden i detta och målet är att bygga upp en affärskedja från foder till färdiga premiumägg, säger Sofia Kocher projektledare och VD vid Musselfeed AB.

Musselfeed köper musslor odlade på västkusten och förädlar dessa i den demoproduktion som håller på att bygga upp, i höst skall fodret börja testas i Mällby lantgårds äggproduktion på Tjörn. Utöver foder ska Musselfeed också tillverka protein som ingrediens direkt till livsmedelsproduktion.

Gödselförädling

Det tredje beviljade ekoprojektet handlar om gödselförädling genom biogasproduktion. Projektet ska möjliggöra att man från en stor biogasanläggning kommer producera stora mängder rötad stallgödsel och på så vis ta fram koncentrerade, transporteffektiva gödselmedel. Så kallad superbiogödsel. Dessa gödselmedel ska vara effektiva vid växtodling och ha en mull- och fosforuppbyggande funktion. Ekologisk växtodling kommer att prioriteras inom projektet.