SLU-nyhet

Stora ekonomiska konsekvenser av att hålla eko fritt från GMO

Publicerad: 19 april 2018

En ny studie pekar på mycket stora socioekonomiska konsekvenser av GMO-användning för den ekologiska livsmedelskedjan. Rädslan för att produkterna ska kontamineras och konsekvenserna av det är utbredd i alla led i den ekologiska livsmedelskedjan.

Studien, som bygger på intervjuer med 17 företagsrepresentanter i fem länder och har genomförts av EU IFOAM Group och forskningsinstitutet FiBL, konstaterar samtidigt att svårigheterna är olika i de olika länderna beroende på hur restriktiv mot genetiskt modifierade organismer (GMO) man är i respektive land.

Försvårar och fördyrar produktionen

Att ett företag får in GMO i sina produkter innebär att investeringar och inkomster går förlorade. Hela varupartier kan bli osäljbara eller förädlingsmaterial som byggts upp under lång tid kan gå förlorat. Därtill kan företaget drabbas av försämrat rykte på marknaden. Företagen behöver även ofta ägna sig åt omfattande och dyra tester för att försäkra sig om GMO-frihet. Rapporten sammanfattar att:

• Samexistens inom avel- och utsädesproduktion kan inte anses vara möjligt. Potentiell GM-kontaminering utgör en allvarlig risk för företagen, eftersom förlust av en förädlingslinje innebär att långsiktiga investeringar och vinster från motsvarande verksamhet går förlorade. Eftersom den testning som myndigheter genomför anses vara otillräcklig, blir ytterligare testning nödvändig. Situationen är lättare i länder med ett nationellt GMO-förbud.

• Producenter av ekologiska och konventionella GMO-fria fodermedel har kostnader för land annat av tester och certifiering. Fodertillverkarna måste också vara mycket noggranna då de väljer underleverantörer till foderingredienserna och ha helt separata fabrikslokaler för det GMO-fria fodret.

• I Spanien där odling av GMO-majs är vanligt, slutar de ekologiska lantbrukarna med majsodling och förlorar därmed en potentiell inkomstmöjlighet.

• Enligt intervjuade livsmedelsföretag som använde soja beror merkostnaderna för samexistens på produkttestning, noggrann rengöring vid varje steg i processen samt certifiering. På samma sätt som hos fodertillverkarna minimeras också risken för kontaminering genom att man köper den GMO-fria sojan från välkända leverantörer.

• De flesta av samexistenskostnaderna för företag inom bomullsindustrin uppstår i produktionslandet och under bearbetningens första stadier. För att undvika omfattande kontaminering rengörs noga mellan varje bomullsparti som ska bearbetas.

Underminerar diversitet

När rapporten presenterades vid BIOFACH-kongressen i februari betonades också kraftigt hur GMO-användningen underminerar diversitet i odlingen. Det hämmar utbyte av utsäde och försvårar för förädling och avel. Lantbrukarna förlorar i självständighet då de inte längre kan använda sitt eget utsäde eller bedriva förädlingsarbete och avel i samverkan med sina kollegor.

De nya förädlingsteknikerna som ännu inte är klassade som GMO ställer enligt rapporten till med ännu större problem. Att de är oreglerade försvårar spårbarheten. EU IFOAM Group jobbar nu för att även dessa tekniker ska klassas som GMO och regleras.

 

Karin Ullvén

 

 


Kontaktinformation