SLU-nyhet

Future Food i Almedalen

Publicerad: 17 maj 2018
En skylt i Visby som pekar mot Almedalen. Foto.

SLU Future Food bjuder in till två seminarier under Almedalsveckan: "Fake eller fakta om mat" tisdag 3 juli och "Käk för kris och krig – om livsmedelsberedskap för en ny tid" onsdag 4 juli. Torsdag 5 juli ger SLU dessutom "Ny mat på bordet?" om regional innovation och entreprenörskap och "Aldrig har så lite betytt så mycket" om djur och antibiotika.

Politiker är viktiga i arbetet för ett hållbart livsmedelssystem. Ett av SLU Future Foods uppdrag är att arbeta med science for policy, att verka för att de har vetenskapligt korrekta underlag när de ska fatta beslut. Detta är skälet till att vi är med under Almedalsveckan.

Under Almedalsveckan kommer SLU Future Food att erbjuda egna seminarier i aktuella frågor och delta i andras seminarier som handlar om frågor som är viktiga för ett framtida hållbart livsmedelssystem. På så sätt vill vi att forskning - riktiga fakta - ska utgöra grund för såväl debatt som beslut.

2018 bjuder Future Food in till följande seminarier i Almedalen:

Tisdag 3 juli 16.00 
Fake eller fakta om mat?

Seminariet zoomar in problemet med fake news och minskat förtroende för etablerad kunskap på matområdet. Idag kan en influencer ha mer inflytande än en myndighet för den konsument som vill veta vilka produktionsförhållanden som är sanna eller vad som är klokt att äta. Har du egna erfarenheter av detta? Vi söker aktuella exempel att använda. Hör av dig till oss på futurefood@slu.se och berätta!

Onsdag 4 juli 13.15
Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid.

Försvarsberedningen föreslår att 700 miljoner kr/år ska läggas på att återupprätta Sveriges livsmedelsberedskap. Vi presenterar aktuell forskning och diskuterar hur beredskap kan byggas på ett sätt som samtidigt skulle göra Sveriges livsmedelssystem mer hållbart.

SLU ordnar ytterligare två seminarier på livsmedelsområdet:

Torsdag 5 juli 10.00
Ny mat på bordet? Om regional innovation och entreprenörskap i livsmedelssektorn

Torsdag 5 juli 14.00
Aldrig har så lite betytt så mycket – om djuren och antibiotikan i Sverige och världen

Kommer du till Almedalen? Mejla gärna futurefood@slu.se och ta kontakt med oss vid våra seminarier och berätta. Det är alltid roligt att få möta prenumeranter öga mot öga.

Seminarierna kommer inte att streamas live, så se till att vara på plats! Följ vårt twitterkonto @SLUFutureFood, så missar du inte vad vi gör eller hör i Almedalen. Vi twittrar bland annat med hashtaggarna #kriskäk och #fakeellerfakta .

Relaterade sidor: