SLU-nyhet

Start för etablering av lokalt klonarkiv på Jamtli, Östersund

Publicerad: 23 maj 2018
Närbild av de vita blommorna hos spinosissima-rosen 'Vaplan'. Färgfoto.

Under helgen genomförde friluftsmuseet Jamtli i Östersund sin årliga vårmarknad. I samband med det invigdes det lokala klonarkivet på Jamtli.

Mängder av marknadsstånd, hantverkare och växtförsäljare lockade många Östersundsbor och mera långväga gäster. Man handlade lokalproducerad mat, lyssnade på föreläsningar och njöt av försommarvärmen. Henrik Morin från Pom och Nationella genbanken var på plats för att officiellt inviga arbetet med det nya klonarkivet. Detta gjordes genom att ett exemplar av rosen 'Vaplan' under lite högtidliga former planterades vid banvaktarstugan på Jamtli. 'Vaplan' är en vacker buskros med ursprung från industriorten med samma namn - strax norr om Östersund. Det är en unik, rent vit form av den i norra Sverige välkända pimpinellrosen 'Poppius'. Det ursprungliga tipset om rosen lämnades in till Pom i samband med den kom-och-visadag som hölls på Jamtli 2007. 'Vaplan' lanserades i Grönt kulturarvssortimentet 2017.

Under året kommer fler växter med jämtländskt ursprung att levereras från genbanken till Jamtli, växter som kommer att placeras ut i de olika bebyggelsemiljöerna som museet visar.


Kontaktinformation

Henrik Morin, konsulent

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU henrik.morin@slu.se, 070-313 29 82