SLU-nyhet

Suggor från Topig Norsvins TN70-linje lämpade för ekologisk produktion

Publicerad: 31 maj 2018

Hög spädgrisdödlighet, stora kullar och låg födelsevikt hos smågrisar från högproducerande suggor i Danbreds’ LxY-linje (Lantras x Yorkshire), som idag används i stor utsträckning inom ekologisk grisproduktion i Danmark är ett stort problem. Detta blev startskottet i ett danskt projekt för att hitta alternativa gener i suggor som ska användas i ekologisk utomhusproduktion. Topig Norsvins TN70-linje är suggor som består av hälften Norsk Lantras och hälften Holländsk Z-linje (Yorkshire), en hybrid som redan används i stor utsträckning i Sverige, både i konventionell och ekologisk produktion.

Lägre produktivitet och mer robusta smågrisar

TN70 suggorna visade sig vara ett bra alternativ till de danska LY suggorna under ekologiska förhållanden. De hade fler funktionella spenar, födde färre smågrisar med en högre födelsevikt och suggorna hade bättre möjligheter att ta hand om hela kullen. Den högre födelsevikten resulterade också i TN70 suggor 24 timmar efter födseln hade färre smågrisar med en vikt under 700 gram, färre grisar som avstannade i tillväxten och fler grisar med högre kroppstemperatur. De överhängande riskerna för dödlighet minskade och behovet av att avliva små icke livsdugliga smågrisar var också minimalt.
Trots en lägre produktivitet (färre födda smågrisar), avvande TN70 suggorna samma antal smågrisar som de danska LxY-suggorna med en högre avvänjningsvikt vid 49 dagar.

Högre köttprocent i TN70 avkommor vid slakt

I studien jämförde man även produktionsresultat från slaktgrisarna som fötts upp av TN70 eller Danbred suggor, med samma faderras (Duroc). Man fann att tillväxten var densamma, men att slaktgrisarna från TN70 suggor hade en högre andel kött i slaktkroppen vid slakt.

TN70 suggor mer beskyddande

Egenskaper så som att skydda sina avkommor testades också i den danska studien och det visade sig att TN70 suggor överlag höll sig närmre den inhängande ytan där djuren hanteras och visade ett något mer oroligt beteende. Detta indikerar ett mer beskyddande modersbeteende hos suggan. En diskussion som pågått inom branschen är hur TN70-suggornas beteende är mot stallpersonal och de egna smågrisarna. Utifrån en undersökning bland norska grisproducenter är TN70 suggan mer aktiv men att detta också är positivt då hon är en bättre mor, även om det också innebär att hon är mer vaksam mot stallpersonalen. Grisproducenterna kommenterade också att TN70-suggan behöver mer stimuli, som till exempel grovfoder för att upplevas lugnare.

Sammantaget visar detta att Topig Norsvin suggor av TN70-linje producerar en mer robust avkomma med goda förutsättningar för köttproduktion, och att suggorna kan vara mer lämpade att ta hand om sina avkommor även i system där det ibland kan vara svårare för djurskötaren att ingripa.

Magdalena Åkerfeldt