SLU-nyhet

Fakta Skog

Publicerad: 05 juni 2018

Läs om grön infrastruktur och mänskligt välbefinnande i Sverige och runt Östersjön!

Följande nya titlar av SLU:s publikation Fakta Skog har givits ut nyligen och finns nu tillgängliga på webben:

Kunskapsproduktion och lärande för fungerande grön infrastruktur – landskap som laboratorier

En uthållig leverans av ekosystemtjänster kräver funktionella nätverk av representativa ekosystem på land och i vatten. En stegvis strategi för att producera kunskap och uppmuntra till lärande för funktionell grön infrastruktur visar att funktionaliteten för virkesproduktion och bevarande av biologisk mångfald var omvänt relaterad i gradienten från lång till kort tid av intensivt skogsbruk i Östersjöregionen. I Sverige krävs mer skyddade områden, flera skogsskötselmetoder och landskapsrestaurering, medan skogsbruket i östra Europa kan bli intensivare som stöd för ekonomisk utveckling. Mångfalden av landskapshistorier och former för samhällsstyrning i Östersjöregionen erbjuder stora möjligheter till både kunskapsproduktion, och lärande om att anpassa metoder till regionala förhållanden.

Vilka biotoper föredrar människor från staden och på landet?

Grön infrastruktur innebär ett strategiskt planerat nätverk av högkvalitativa mer eller mindre naturliga marktäcken som är utformade och skötta för att bevara biologisk mångfald. För att identifiera vilka olika sådana marktäcken som upplevs gynna människors välbefinnande, intervjuade vi personer i de tre län som bäst representerar den befintliga gradienten mellan stad och land i Sverige. Fjäll ovan trädgränsen, sjöar, gammelskogar, hagmarker, gårdar på landet och äldre tallskogar är prioriterade miljöer för människors välbefinnande. För att upprätthålla grön infrastruktur för människors välbefinnande: behövs funktionella nätverk av skyddad natur, traditionella kulturlandskap och livskraftiga landsbygder, och besöksvänliga skogar bevaras som bas för ekosystemtjänster.

Fakta Skog kan hämtas på webben som pdf utan kostnad. Fler nummer av Fakta Skog finns på länken nedan, tillsammans med information om prenumeration och beställning av enstaka tryckta nummer.

http://www.slu.se/faktaskog

Fakta Skog kan hämtas på webben som pdf utan kostnad. Fler nummer av Fakta Skog finns på länken nedan, tillsammans med information om prenumeration och beställning av enstaka tryckta nummer.

http://www.slu.se/faktaskog

Relaterade sidor:


Kontaktinformation