SLU-nyhet

Helhetsperspektiv krävs för att hållbarhetssäkra kustnäringarna

Publicerad: 19 juni 2018

Fiske och annat nyttjande av biologiska resurser är inte bara ett sätt att få mat på bordet, det har också en avgörande betydelse för lokalbefolkningens livskvalitet och identitet och bidrar till turismen. Existerande styrmedel behöver dock användas bättre för att säkra en hållbar utveckling, visar ett nordiskt samarbetsprojekt om biologisk mångfald och ekosystemtjänster vid kusterna där SLU Aqua deltagit.

Slutsatser från studien Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems - an IPBES like assessment, gjord på uppdrag av Nordiska ministerrådet, visar på att sociala och kulturella likheter är en styrka i de nordiska länderna, som exempelvis intresset för friluftsliv och turism i kustnära områden. Men för att bibehålla kusten biologiska mångfald bör socio-ekonomiska och kulturella faktorer integreras bättre för att förstå naturens förändringar.

Projektet är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge, Färöarna, Grönland, Åland och Sverige, där Naturvårdsverket har varit projektledare. Projektet är gjort på uppdrag av Nordiska Ministerrådet.

Ladda ner de två rapporterna, och läs Nordiska Ministerrådets pressmeddelande >>


Kontaktinformation

Andrea Belgrano, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
andrea.belgrano@slu.se, 070-843 35 26