SLU-nyhet

Ny rapport: Kustens ekosystem i Norden

Publicerad: 29 juni 2018

I juni släpptes den samnordiska utvärderingen av situationen för ekosystem och ekosystemtjänster i nordiska kust- och skärgårdsområden samt människors möjligheter att framgent nyttja dem - "Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems: an IPBES-like assessment". Rapporten omfattar två volymer.

Rapporten visar bland annat att sociala och kulturella likheter är en styrka i de nordiska länderna, som exempelvis intresset för friluftsliv och turism i kustnära områden. Men för att bibehålla kustens biologiska mångfald bör socio-ekonomiska och kulturella faktorer integreras bättre för att förstå naturens förändringar och hitta vägar till en hållbar förvaltning. Rapporten visar även att biologisk mångfald och ekosystemtjänster spelar stor roll för den lokala kulturella identiteten, och exempelvis fiske är inte bara ett sätt att få mat på borden. Resursanvändning har också en avgörande betydelse för lokalbefolkningens livskvalitet och är en viktig orsak till människors närvaro i många områden. Vår tids klimatförändringar liksom överutnyttjande av kustens resurser har tydliga effekter på ekosystemen och ekosystemtjänsterna. Kemiska föroreningar, eutrofiering, plast, invasiva arter och infrastrukturutveckling påverkar också de nordiska kustekosystemen negativt.

I volym 2 redovisas resultaten från tio olika fallstudieområden runt om i Norden och Håkan Tunón vid CBM (Centrum för biologisk mångfald) har fungerat som redaktör för denna del. Han har och precis som Marie Kvarnström vid CBM varit en av medförfattarna till rapporterna.

"Inom ramen för utvärderingen har vi på CBM även bidragit med att försöka inkludera den folkliga kunskapen och det folkliga perspektivet på utvecklingen", säger Håkan Tunón.

Projektet är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge, Färöarna, Grönland, Åland och Sverige där Naturvårdsverket har varit projektledare. Arbetet är inspirerat av biodiversitetspanelen IPBES (Intergovernmental science-policy Plattform on Biodiversity and Ecosystem Services) och följer IPBES:s rapportstruktur som beskriver status och trender i ekosystemet, sociala och kulturella aspekter viktiga för kustområden samt vägar framåt mot hållbar förvaltning av ekosystemen.

Ladda ner och läs rapporten:

Volym 1 "The general overview"
Volym 2 "The geographical case studies"
Summary for Policy Makers

Läs mer om IPBES på www.ipbes.net

Pressmeddelande från Nordiskt samarbete


Kontaktinformation