SLU-nyhet

Två nya böcker om trädgårdsodling förr (och nu)

Publicerad: 28 juni 2018

I juni publicerades två nya böcker om äldre tiders odling. Den ena berättar om människor och trädgårdar i det gamla Söderköping, den andra om mat, människor och odling i Leksand.

Den gamla trädgården i Söderköping - bevara den väl! Om stadens gröna arv

Av Lena Lyrhag

Den gamla trädgården i Söderköping. Lena LyrhagI en ny bok berättar Lena Lyrhag om människor och trädgårdar i det gamla Söderköping. Med hjälp av gamla bilder och bevarade berättelser från dom som var med får vi glimtar av det tidiga 1900-talets plankomgärdade trädgårdar och täppor. Här finns också exempel från caféträdgårdar, välskötta slussvaktarbostäder och inte minst från stadens handelsträdgårdar.

I boken ges också råd och tips hur rätt växtval och skötsel kan medverkas till bevara de äldre Söderköpingsträdgårdarna i vår tid.

Boken kan beställas från Söderköpings bokhandel.

 

Leksands lilla gröna - om odlare och mat förr och nu

Av Föreningen Leksands kulturväxter

Omslag på boken "Leksands lilla gröna". Omslaget är grönt med ett svartvitt foto av en kvinna som står i ett grönsaksland. Inskannad bild om omslaget.Den 15 juni var det boksläpp för Föreningen Leksands kulturväxters nya bok Leksands lilla gröna. På 223 färgrika och matglada sidor berättas om Leksandsodlare i flera generationer och om trädgårdarna som de odlade. Boken innehåller en mängd recept, bland annat på kuckelvälling, eftersaft och ärtbulla.

Boken kan beställas direkt från Föreningen Leksands kulturväxter


Kontaktinformation