SLU-nyhet

"Jordbruksforskning styrs av idéer utan vetenskaplig grund"

Publicerad: 28 juli 2018

EU-domstolens beslut i veckan angående genetiskt modifierade växter är ytterligare ett exempel på att jordbruksforskningens inriktning och tillämpningar alltmer styrs av idéer som omhuldas av miljörörelser, men som saknar vetenskaplig förankring.

Det skriver Jens Sundström, docent i växtfysiologi vid SLU och Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi och tidigare prorektor vid SLU i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Samtidigt som det svenska lantbruket är drabbat av den värsta torkan i mannaminne har EU-domstolen fällt ett avgörande som kommer att få långtgående konsekvenser för det svenska jordbruket, bortom denna varma sommar. I veckan beslutades att grödor där man skapat mutationer på ett riktat sätt med hjälp av genkniven CRISPR ska betraktas som genetiskt modifierade (GM) växter. Beslutet är inte bara tragiskt för europeisk växtforskning och växtförädling. Det befäster också ett bredare mönster som blivit allt tydligare under senare år: Jordbruksforskningens inriktning och tillämpningar styrs alltmera av idéer, som saknar vetenskaplig förankring, heter det bl a i artikeln.

Vad ska vi ha jordbruksforskningen till? Ska den ge kunskap för framtidens hållbara jordbruksmetoder, eller ska den vara en lekstuga för diverse utomvetenskapliga skolbildningar, frågar Sundström och Fagerström


Kontaktinformation