SLU-nyhet

Mobil gröngödsling i ekologisk produktion

Publicerad: 16 augusti 2018

På Århus universitet i Danmark har försök med mobil gröngödsling för ekologisk produktion genomförts. Med mobil gödsling menas att den gröda som ska bli gröngödsling odlas på en egen plats, skördas och tillsätts sedan den ekologiskt odlade grödan som odlas på annan yta. Grödorna som gödslades var purjolök och vitkål och de gröngödslingar som provades var lucern, rödklöver och vitklöver. För att få ut så mycket som möjligt ur gröngödslingen var det viktigt att arbeta ner den i marken annars förlorades ca 20 procent av kvävet.

Gödslingsförsöken har omfattat såväl färsk, torkad som ensilerad gröngödsling. Vilken form man väljer på grönmassan beror på när på året som den ska användas. Näringsinnehållet påverkas lite av de olika behandlingarna det vill säga torkning eller ensilering. Den torkade gröngödslingen kan antingen vara i form av hö eller i pelleterad form, beroende på hur den ska tillsättas och spridas.

Skördetidpunkten för gröngödslingen hade däremot stor betydelse för tillgängligheten av kvävet (N). Skörd vid ett tidigt utvecklingsstadium av gröngödslingen resulterade i en lägre kol/kväve-kvot. En hög C/N-kvot över 18 gav en långsam frigivning och en risk för fastläggande av kvävet.

Enligt beräkningar kan en yta med gröngödsling ge ca 500 kg N/ha och år vid upprepad skörd av klöver eller lucern. En hektar räcker därför till 3-5 hektar produktionsyta beroende på vilken gröda som odlas. Om det är lönsamt eller ej att låta mark bli produktionsarealer för gröngödsling beror på vilken gröda som odlas och vad alternativa gödselmedel kostar. Att torka och pelletera samt att göra ensilage kostar mer än bara färsk gröngödsling och enligt beräkningar i projektet kostade färsk gröngödsling ca 15 kr/kg, ensilage 20kr/kg och pelleterad gödsling 70 kr/ kg total N. Som en jämförelse var produktionskostnaden för pelleterad hönsgödning ca 50 kr/kg.

Klara Löfkvist