SLU-nyhet

Skörden av ekologiskt odlad spannmål ökade 2017

Publicerad: 17 augusti 2018

Jordbruksverket släppte nyligen statistik över 2017-års skördar. Statistiken visar att de ekologiska skördarna av spannmål ökar. Under 2017 ökade den ekologiska spannmålsarealen med 11 procent vilket är 18 procent mer än genomsnittet för de fem föregående åren. Den totala skörden uppgick till 390 600 ton vilket är 17 procent mer än föregående år.

Hektarskördarna för höstsådda ekologiska spannmålsgrödor var något högre än föregående år och på riksnivå var hektarskörden av ekologiskt odlat höstvete uppe på rekordnivå. Även hektarskörden av ekologiskt odlad råg var rekordhög med 15 procent mer än föregående år. På grund av höstregn blev stora arealer obärgade i vissa län vilket drog ner hektarskördarna i dessa områden. Främst var det norra Sverige som drabbades.

I statistiken kan man också jämföra skördeutfallet mellan ekologiska och konventionella odlingar. Viktigt att komma ihåg är att skillnaderna beror på mer än odlingsmetod. Var i Sverige man odlar har stor betydelse och eftersom andelen ekologiskt är större i skogsbygd jämfört med slättbygd påverkar detta statistiken. Andelen ekologiskt är också större i norra Sverige vilket också påverkar statistiken men trenden är att andelen eko ökar även i slättbygdsregioner som Östergötland och Skåne. Odlingens struktur påverkar också statistiken där större gårdar tenderar att ha högre hektarskörd än mindre. För potatis exempelvis är odlingsarealen per gård mindre för ekologiska odlare jämfört med konventionella.