SLU-nyhet

Svenska och danska ekogristräffar

Publicerad: 17 augusti 2018

I juni hölls träffar i både Sverige och Danmark om ekologisk grisproduktion. Medan den svenska träffen fokuserade på foder presenterades forskningsresultat och rekommendationer om ekogrisars hälsa på den danska.

Projektet OK-Net EcoFeed arbetar för att foder till gris inom ekoproduktion ska vara ekologiskt och regionalt odlat. Flera europeiska länder är med i projektet som också syftar till att utbyta kunskap och erfarenheter mellan länderna. För Sveriges del koordineras arbetet i projektet av EPOK.

I juni träffades projektgruppen som består av producenter av ekogrisar samt produktions- och foderrådgivare tillsammans med andra intresserade för att arbeta med frågorna. Magdalena Åkerfeldt från Institutionen för husdjurens utfodring och vård och EPOK vid SLU, berättade om en databas som håller på att sättas samman med material från den kunskapsinsamling som alla deltagande länder har gjort. Mycket fokus ligger på hur grisar i olika stadier försörjs med aminosyrorna lysin och metionin utan att tillsätta dem syntetiskt (vilket inte är tillåtet i ekologisk produktion). Gruppen arbetade sedan fram ett antal områden som de tycker är särskilt givande att gå vidare med. Hur vallen ska utfodras för bättre utnyttjande är en viktig fråga att jobba med, proteinkällor till unga djur är en annan. Gruppen kom även överens om att göra en kartläggning över vilka biprodukter från livsmedelsindustrin som kan vara möjliga att tillgå och som kan vara intressanta som fodermedel.

I Danmark presenterades resultat från de danska projekten VIPiglets, pECOSYSTEM och MAFFRA från forskningsprogrammet Organic RDD. Den internationella publiken fick ta del av den senaste kunskapen om minskad smågrisdödlighet och förbättrad hälsa och välfärd för smågrisar och slaktgrisar. På seminariet diskuterades också minskad miljöbelastning och framtida forskningsbehov. En synopsis baserat på diskussionerna kommer också att distribueras till europeiska forskningsfinansiärer.