SLU-nyhet

Ingen jordbearbetning – bättre för miljön men sämre skörd och kvalité

Publicerad: 17 januari 2019
Core Organig logotyp, grön bakgrund med vit text Core Organic.

Att odla utan jordbearbetning ger många miljöfördelar, bland annat minskar förbrukningen av fossila bränslen, näringsläckaget blir mindre och den biologisk mångfalden ökar. Det visade resultaten av CORE Organic plus-projektet SoilVeg som avslutades förra året. Där kunde man dock också se att skörden minskade signifikant liksom att kvalitén på grödorna blev sämre. För att kunna öka potentialen i odling utan jordbearbetning har forskarna nu identifierat ett antal områden där mer forskning behövs. Det handlar bland annat om vad man ska odla, hitta sorter som lämpar sig bättre för denna typ av odling och att utveckla nya maskiner.

SoilVeg (Improving soil conservation and resource use in organic cropping systems for vegetable production) hade som syfte att förbättra jordkvalitén och öka resursutnyttjandet i ekologisk grönsaksodling genom odlingstekniker utan jordbearbetning. Projektet visade att dessa tekniker medförde en rad miljöfördelar. Användningen av fossila bränslen minskade liksom näringsläckaget och den biologiska mångfalden förbättrades. Dock kunde man se en minskad skörd på 25-35 procent och kvalitén på grödorna försämrades också.

Forskarna har nu identifierat fyra områden där mer kunskap och forskning behövs för att minska skördeglappet och öka användningen av metoder utan jordbearbetning.

  • Hitta sortblandningar av understödjande grödor som passar odlingsmetoder utan jordbearbetning.
  • Nya odlingsstrategier för huvudgrödan och växtförädling anpassad för icke bearbetade jordar. Exempelvis grödor med starkare rotsystem.
  • Utveckling av maskiner anpassade för odlingssystem utan jordbearbetning.
  • Bättre utvärdering av olika odlingssystem. Även om skörden är mindre kan det löna sig för lantbrukaren i form av besparingar på andra håll. Det kan också minska beroendet av insatsmedel utifrån.