SLU-nyhet

”Satsning på koldioxidlagring inte oproblematisk”

Publicerad: 30 oktober 2019

Lagring av koldioxid har seglat upp som ett miljövänligt alternativ i klimatdebatten. Men koldioxidlagring riskerar att bli såväl dyrt som kontraproduktivt när en verksamhet ingår i systemet med utsläppsrätter.

Det skriver bl a professorn i naturresursekonomi Bengt Kriström, SLU i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

”Vad som behövs är – för att återanvända en floskel som olika aktörer älskar att missbruka – klimatsmarta styrmedel, styrmedel som till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnad ger mesta möjliga klimatvinst. Det innebär att man söker globalt efter kostnadseffektiva åtgärder. Att lägga stora pengar på åtgärder som endast omfördelar utsläpp mellan olika företag och länder är givetvis ett flagrant slöseri”, heter det bl a i artikeln.

https://www.gp.se/debatt/preems-satsning-p%C3%A5-koldioxidlagring-inte-oproblematisk-1.19718321 


Kontaktinformation
Sidansvarig: mikael.jansson@slu.se