SLU-nyhet

Mikroorganismer till middag?

Publicerad: 31 oktober 2019

Ätliga mikroorganismer har blivit ett hett område inom alternativa födo- och foderkällor. SLU-forskaren Tomas Linder vid Institutionen för molekylära vetenskaper intervjuades nyligen i nättidskriften OneZero angående fördelarna med ätliga mikroorganismer som födokälla.

I artikeln säger Tomas Linder att ätliga mikroorganismer ”har potential att förhindra klimatförändringar … men även potential att föda mänskligheten.”

Nyckeln till mikrobiella födo- och foderkällors stora potential är förmågan hos mikroorganismer att växa på enkla organiska föreningar, som i sin tur kan syntetiseras direkt från koldioxid i luften. Detta innebär att mat och foder kan produceras utan fotosyntes, vilket i teorin skulle göra matproduktion oberoende av odlingsbar mark och lokala klimatförhållanden som normalt skulle behövas för växtodling.

I slutet av intervjun så förutser Tomas Linder att mänskligheten ”nu kan övergå till ett post-fotosyntetiskt matproduktionssystem och fullkomligt revolutionera vårt samhälle”.

Kontaktinformation:

Docent Tomas Linder, SLU tomas.linder@slu.se

https://www.slu.se/en/ew-cv/tomas-linder/

Länkar:


Kontaktinformation