SLU-nyhet

Spridningen av invasiv fluga i Sverige övervakas med hjälp av hobbyodlare

Publicerad: 13 november 2019

Fruktflugan Drosophila suzukii som är ett allvarligt skadedjur på mjuka sommarfrukter som t ex blåbär och hallon sprider sig nu i Sverige. Men hur långt upp i landet har den kommit? Det undersökte SLU-forskaren Paul Becher tillsammans med Isabell Kleman med hjälp av hobbyodlare. Fällor delades ut till hobbyodlarna under 2018 och flugan hittades så långt upp som Stockholm. I år har ett nytt projekt startat för att undersöka om flugan har spridits ännu längre norrut.

Drosophila suzukii är en nära släkting till bananflugan. Den här fruktflugan härstammar från sydöstra Asien och håller på att bli ett allvarligt skadedjur i Amerika och Europa. D. suzukii infekterar frukt tidigt under mognadsfasen, i motsats till andra Drosophila-arter som bara angriper ruttnande frukt. Därför är den här fruktflugan ett allvarligt ekonomiskt hot mot mjuk sommarfrukt som körsbär, blåbär, hallon, björnbär, persikor, nektariner, aprikoser och druvor.

Upptäckt i Sverige 2014

D. suzukii upptäcktes första gången i Sverige år 2014 och sedan dess har spridningen undersökt regelbundet. Fokuset har legat på de sydligaste delarna av Sverige.

– I ett försök att kartlägga distributionen i andra delar av Sverige genomförde vi ett citizen science-projekt under 2018. Hobbyodlare som var medlemmar i olika organisationer över hela landet kontaktades angående projektet och åtta föreningar deltog, berättar projektledare Paul Becher.

Lättanvända fällor delades ut

Engångsfällor för D. suzukii skickades ut, tio till varje deltagare, med behållarna och förpackningen som behövs för att returnera de fångade insekterna. Totalt placerades fällorna på 21 olika platser.

– Vi kunde se att D. suzukii fanns inte bara i Skåne utan också på flera platser längre norrut, ändå upp till och med Stockholm, säger fältassistent Isabella Kleman.

– Vi hittade emellertid inte D. suzukii på de få platserna som ingick i provtagningen i Dalarna, Västmanland och Värmland. Hobbyodlarna informerades om resultaten och en del visade intresse för att delta i en andra övervakningsinsats 2019, säger Paul Becher.

Skadeflugans utbredningsområde ökar

För övervakningsprojektet 2019 låg fokus på de mellersta områdena i Sverige, strax norr om de nordligaste fynden av D. suzukii 2018. Deltagare från föregående år kontaktades och med hjälp av den svenska hobbyträdgårdsföreningen (Fritidsodlingens riksorganisation) kunde ytterligare 25 intresserade deltagare hittas inom de intressanta områdena. Sammanlagt deltog 37 personer.

– Fällor skickades ut under september. Nu har de flesta fällorna med fångade insekter skickats tillbaka till oss och räkningen pågår. Hittills har D. suzukii hittats på flera nya platser. Det verkar tyvärr som om flugan fortfarande är på väg norrut och har ökat sitt utbredningsområde avsevärt sedan förra året, avslutar Isabella Kleman.


Kontaktinformation

Porträttfotografi av en man.Paul Becher

Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida