SLU-nyhet

Nytt projekt om tidig upptäckt av mikroföroreningar i akvatiska ekosystem

Publicerad: 05 december 2019
Solnedgång över sjö. Foto.

Lutz Ahrens, Foon Yin Lai och Oksana Golovko, alla forskare verksamma vid institutionen för vatten och miljö, har fått finansiering för ett projekt om tidig upptäckt av organiska mikroföroreningar i akvatiska ekosystem.

Varje år används cirka 300 miljoner ton konstgjorda organiska mikroföroreningar vid tillverkning av industri- och konsumentprodukter. Stora mängder organiska mikroföroreningar når sjöar, vattendrag och andra ytvatten, främst genom industriell verksamhet och genom avloppsvatten. I naturen kan organiska mikroföroreningar påverka ekosystemen, minska den biologiska mångfalden och begränsa ekosystemtjänster.

De analysmetoder som används inom miljöövervakning mäter endast en liten del av alla olika organiska mikroföroreningar som släpps ut och det faktiska antalet organiska mikroföroreningar i naturliga vatten är okänt. De som upptäcks utgör troligen bara toppen av isberget, och därför är effekterna av organiska mikroföroreningar på ekosystem och människors hälsa okänd.

Det nya projektet, finansierat av Stiftelsen Oscar och Lili Lamms Minne, syftar till att förbättra metoderna för att detektera organiska mikroföroreningar. De förbättrade metoderna kommer att användas för att ta fram en lista över prioriterade föroreningar för vilka det krävs åtgärder.

Projektet kommer att fokusera på Mälaren, som är den största vattentäkten för dricksvaten och den tredje största sjön i Sverige. Förekomst av organiska mikroföroreningar kommer analyseras i vatten, avloppsvatten, sediment och biota (t.ex. musslor). Provtagningen kommer att genomföras i nära samarbete med Mälarens vattenvårdsförbund.

Lär mer om projektet på projektets webbsida (på engelska): Early detection of organic micropollutants in aquatic ecosystems.

Läs mer om forskning vid Vatten och miljö: