SLU-nyhet

SLU-forskare restaurerar skogar på Puerto Rico efter orkanen Maria

Publicerad: 25 februari 2019
Skadade träd efter orkanens framfart. Foto.

Orkanen Maria som drabbade Puerto Rico 2017 var en humanitär katastrof men hade också förödande ekologiska konsekvenser. 30 miljoner träd dog, vilket kan få katastrofala följder för den biologiska mångfalden. Nu arbetar forskare för att återskapa skogarna.

Orkanen Maria som 2017 slog till mot Puerto Rico var en av de allvarligaste som någonsin drabbat de Karibiska öarna. Fler än 3000 människor miste livet och orkanen orsakade skador till ett värde av 90 miljarder dollar.

Utöver detta dödade orkanen också omkring 30 miljoner träd med allvarliga konsekvenser för biodiversitet i redan utarmade skogar.

I syfte att återskapa dessa skogar så att de på nytt kan bidra med viktiga ekosystemtjänster, bevara biodiversitet, och så att de bli tåliga mot framtida störningar, startades 2018 ett kombinerat forsknings- och restaureringsprojekt. I projektet samarbetar forskare med operativ restaurering för att bättre förstå hur restaurering bör utföras för att så effektivt som möjligt återskapa multifunktionalitet.

Projektet är ett samarbete mellan New West Center for Eco-Cultural Restoration (NAU, Flagstaff), SLU (Institutionen för vilt, fisk och miljö) och Reforesta (San Juan).