SLU-nyhet

Skogen – räcker den?

Publicerad: 15 februari 2019

Skogen – räcker den? En film om när förväntningar växer snabbare än träd. Future Forests nya dokumentär beskriver skogens roll när Sverige går i bräschen för att snabbt fasa ut olja och kol.

Drivmedel, kartong, plaster, kläder, hus och rekreation. I den nya bioekonomin ska skogsråvaran räcka till mer än någonsin. Men i Sverige avverkar vi redan hela den årliga skogstillväxten på den brukade skogsmarken – den skog som inte är skyddad av staten eller av skogsägarnas frivilliga avsättningar.

– Många har stora förhoppningar att skogen ska räcka till allt, medan andra fruktar för att den överexploateras och blir ett grönt alibi för fortsatt hög konsumtion, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson som producerat filmen. Filmen levererar inga enkla svar, men en sak är klar: förväntningarna på skogen har länge växt snabbare än träden.

I filmen intervjuas forskare, skogsbolag, opinionsbildare och skogsägare om hur de ser på skogens, politikens och marknadens roller.

– Eftersom skogsdebatten är så polariserad har det varit viktigt att samla många aktörer i den här filmen, säger Annika Nordin som leder SLU:s program Future Forests. Vi har försökt göra den till både en mötespunkt och en utgångspunkt för hur skogen ska kunna räcka till så mycket. Kanske kan den bidra till en öppnare diskussion om hur vi löser utmaningen tillsammans.

I dokumentären medverkar bl.a. den forna skidskytten och klimatengagerade skogsägaren Björn Ferry, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, trävaruföretaget Setras hållbarhetsdirektör Charlotte Thedéen och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Filmen ”Skogen – räcker den?” är en del av ett flerårigt samarbete mellan Future Forests och vetenskapsjournalisterna på Bitzer Productions AB, och den sjätte filmen i en dokumentärserie om framtidens skogsutmaningar under taggen #vimåsteprataomskogen.

Filmen ser du på futureforests.se eller på Youtube: https://tinyurl.com/yyyqqltp

Pressbilder

Högupplöst bild: Filminspelning med Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso. Foto: Sverker Johansson

Högupplöst bild: Filminspelning med Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige. Foto: Sverker Johansson

Högupplöst bild: Filmaren Sverker Johansson (porträtt). Foto: Bitzer

Högupplöst bild: Annika Nordin, programchef Future Forests (Porträtt). Foto: Lars Klingström

För mer information kontakta:

Annika Mossing, kommunikationsansvarig. 0727 103944, annika.mossing@slu.se

Sverker Johansson, filmproducent.  Telefonnummer: 070 354 09 77

Annika Nordin, programchef Future Forest. Telefonnummer: 076 764 5918